Lappeen Kotiseutuyhdistys

JUURET LAPPEELLA,
kirjoituksia ja muistelmia Lappeelta,

toim. Kotiseutuyhdistyksen kirjaryhmä. 256 s. (2006)

Kirja koostuu kirjoituksista, jotka kuvaavat 1967 Lappeenrantaan liitetyn Lappeen kunnan alueen kyliä ja ihmisiä. Lukija voi käydä kunnantuvalla ja kurkistaa kylien elämään 1900-luvulla. Maatalous pitää lappeelaiset leivänsyrjässä kiinni, mutta osaltaan myös tukinuitto, viipurinrinkelit ja tiilenpoltto. Sota kohdataan rintamalla ja kotirintamalla. Pyhäkoulumuistoista siirrytään kirkkomatkan kautta uuden tulemisensa kokeneen kirkkoherranpappilan värikkäisiin vaiheisiin. Koululaitoksen historiikki ulottuu kiertokoulusta nykypäivään asti ja myös kyläkoulun oppilaan osuus Suomen Kulttuurirahaston perustamisessa käy selväksi. Rillukalla, motilla tai lättähatulla matkataan kaupunkireissuilla. Myös Lappeen alueella toimivien urheiluseurojen vaiheet tulevat tutuiksi. Oman tarinansa saavat Lappeen Riennon olympia- ja MM-kisamatkaaja, kuten Helsingin olympialaisia katsomaan päässeet pojankoltiaisetkin. Kolmenkymmenen kahden kirjoittajan kynän jälkeä täydentää runsas valokuvakuvitus. Kirjan henkilöluetteloon sisältyy yli 700 nimeä. Kirja on loppuunmyyty.


1. Kirkkoherra Leo Gummeruksen perhe 1930-luvulla. (E Turkkila)
2. Sotarovasti Alfons Lönnroth puolisoineen. (Lappeen seurakunta)1. TUL:n voimistelumestaruuden Savonlinnassa 1953 voittanut Taimen joukkue: Martti Hiltunen, Veikko Koponen, Heikki Taskinen ja Unto Niemi. (Lamposaaren Taimi)
2. Simolan Sieppareiden pelaajia 1950-luvulla. Edessä vas. Jouko Kemppi, Heikki Haikala, Antti Heilimo. Keskellä vas. Kaarlo Haikala, Antti Villanen Olli Riikonen. Takana vas. Joel Kotonen, Pauli Ilves, Hannu Kotonen. (Martti Riikonen)
3. Korkeushyppääjä Riitta-Maija Soppi (myöh. Salmi), kiekonheittäjä Inkeri Talvitie ja Leena Kaarna PM-kilpailuissa Oslossa 1961. (Leena Kaarna)


Lisää kuvia